21:26, tor, 16. Apr

Danes obeležujemo svetovni dan srca





Po svetu danes obeležujemo svetovni dan srca, ki letos poteka pod geslom Dajmo življenju moč. V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije opozarjajo, da je za svoje zdravje odgovoren vsak sam. Zato s svojimi aktivnostmi pozivajo k zdravemu načinu življenja, preverjanju pokazateljev lastnega zdravstvenega stanja in pravočasnemu ukrepanju.

Foto: STA
Foto: STA

Podpredsednik društva Franc Zalar je na sobotni osrednji prireditvi društva v Ljubljani poudaril, da je treba ljudi ozaveščati o problematiki bolezni srca, ki je med glavnimi vzroki za smrt v razvitem svetu. S preventivnimi ravnanji je namreč po njegovem prepričanju možno preprečiti tudi prezgodnjo smrt.

Slovenija je na področju preventive bolezni srca in ožilja uspešna ter je na dobri poti, da do leta 2025 zmanjša prezgodnjo umrljivost za 25 odstotkov. Z dosežki po mnenju društva ne moremo in ne smemo biti zadovoljni. Ljudje še vedno umirajo prezgodaj, glavni razlog pa je nezdrav način življenja.

Ob svetovnem dnevu srca v društvu poudarjajo, da so glavni elementi zdravega načina življenja zdrava prehrana, več gibanja, manj škodljivih razvad, predvsem zmanjšanje oziroma opustitev kajenja. Društvo odločno podpira spremembe kadilskega zakona. Skrb za srce se začne s poznavanjem tveganja za nastanek bolezni, zato je priporočljiva občasna kontrola pokazateljev zdravstvenega stanja.

Ena najpogostejših srčno-žilnih bolezni je problematika srčnega popuščanja. Ta bolezen močno spremeni življenje obolelih in njihovih družin, vendar pa so v društvu posebej poudarili, da slovenska medicina zagotavlja bolnikom zdravstveno oskrbo na najvišji mednarodno primerljivi ravni. Za zdravljenje bolezni srca je sicer pomembno pravočasno odkrivanje bolezenskih znakov in dosledno sodelovanje bolnika pri zdravljenju.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.