07:51, pet, 29. Mar

Danes je zaživela Finančna uprava RS





V Sloveniji je z današnjim dnem in s formalno združitvijo davčne in carinske uprave zaživela Finančna uprava RS (Furs). Njene glavne naloge so boj proti zaposlovanju in delu na črno, davčnim utajam, tihotapstvu ter carinskim in trošarinskim nepravilnostim, nadzor nad gotovinskim poslovanjem in dvigovanje davčne kulture.

Davčna in carinska uprava postopke združevanja izvajata že dlje časa. Z vstopom Hrvaške v EU sredi leta 2013 se je namreč potreba po številu carinikov, ki so izvajali kontrolo na meji s to sosednjo državo, znižala, zaposleni pa so se začeli preusmerjati v izvajanje drugih nalog, povezanih z izvršbami za nedavčne terjatve, nadzorom nad vinjetami ter nad zaposlovanjem in delom na črno.

Dacarji in cariniki so tako od tedaj skupaj delovali tudi na terenu in izvedli številne v javnosti bolj ali manj odmevne akcije. Davčni nadzor so opravljali predvsem v sezonskih dejavnostih, v okviru katerih so obiskovali gostince, svečarje, cvetličarje, vrtnarje, vulkanizerje, prodajalce na prazničnih stojnicah in taksiste. Med drugim so se posvetili tudi nadzoru davčnih zavezancev, ki od julija lani pri izdaji računov ne smejo uporabljati programov, ki omogočajo naknadno spreminjanje ali brisanje podatkov o izdanih računih.

V novi upravi bo za nedoločen čas zaposlenih 3701 javnih uslužbencev. Furs bo kot v. d. generalne direktorice vodila dosedanja generalna direktorica davčne uprave Jana Ahčin. Vlada z združitvijo obeh služb računa predvsem na racionalizacijo postopkov, optimizacijo stroškov in zmanjšanje administrativnih ovir.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.