06:47, pet, 29. Mar

Danes je svetovni dan boja proti otroški paralizi





Po svetu danes obeležujejo svetovni dan boja proti otroški paralizi. V zadnjih 26 letih je bilo s cepljenjem proti tej bolezni vsak dan pred invalidnostjo zaščitenih približno tisoč otrok. Število primerov otroške paralize je na letni ravni po svetu s 350.000 leta 1988 upadlo na 243 primerov letos, kar je 99-odstotni padec pojavnosti te bolezni.

Kot so pri Unicefu zapisali v sporočilu za javnost, je bilo z globalno kampanjo proti otroški paralizi cepljenih milijone otrok po vsem svetu, ki jih sicer ne bi nikoli dosegli in zaščitili. Približno milijon in pol otroških življenj so rešili z rutinskim zagotavljanjem vitamina A, ki poteka vzporedno s cepljenjem proti otroški paralizi.

Vse države razen Afganistana, Nigerije in Pakistana, kjer je bila otroška paraliza globoko zakoreninjena, so znotraj svojih meja odpravile nevarni virus. V zadnjih 26 letih so bili zatrti številni izbruhi te bolezni.

Izvršni direktor Unicefa Anthony Lake izpostavlja, da je bila leta 1988 otroška paraliza prevladujoči razlog invalidnosti otrok. Od takrat so v vse številčnejših državah generacije otrok odraščale brez grožnje otroške paralize. Uspešnost prizadevanj za izkoreninjenje virusa, s katerimi so dosegli najbolj oddaljene skupnosti, je dokaz, da je mogoče doseči vse otroke, meni Lake.

V Nigeriji so letos zabeležili šest primerov, kar je velik napredek v primerjavi z 49 primeri v lanskem letu. Afganistan je uspel znižati prenosljivost na zelo nizko raven, večina zabeleženih primerov pa je povezana s Pakistanom. Ta je z 206 zabeleženimi primeri v letošnjem letu največji svetovni vir otroške paralize.

Medtem ko je otroška paraliza endemična v le treh državah, predstavlja veliko nevarnost za otroke tudi povsod drugod, predvsem v državah, kjer rutinsko cepljenje ni prioriteta, kot na primer v Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in Ukrajini. Izbruhi otroške paralize v Siriji, Iraku, Kamerunu, Ekvatorialni Gvineji in Somaliji pa izvirajo iz Pakistana in Nigerije.

Unicef vsako leto zagotovi 1,7 milijard odmerkov oralnega cepiva proti otroški paralizi, s katerimi cepi 500 milijonov otrok, so še zapisali.

cepivo

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.