23:38, čet, 18. Apr

Danes je pust veselih ust, ponekod ga bodo (že) pokopali





V nekaterih delih Slovenije se bodo na današnji pustni torek šele dobro razživeli, drugod pa bodo pusta že pokopali. Tako bo denimo na Ptuju, kjer bodo s pokopom pusta sklenili letošnje 11-dnevno 58. Kurentovanje.

 mavrica iz spuhlje, maškare

Na Ptuju, kjer si je mednarodno karnevalsko povorko v nedeljo ogledalo približno 60.000 ljudi, se bodo danes poslovili od pusta s pogrebom. Tako bodo sklenili letošnje kurentovanje, na katerem so še zlasti poudarjali nedavni vpis obhodov kurentov na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

Ponekod pa bodo danes potekali karnevali in pustovanja. Otroci bodo danes pustno rajali v Mariboru v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor.

Pustni torek je dan pred pepelnično sredo, ko se začne 40-dnevni post. Določen je glede na praznovanje velike noči, ki je prvo nedeljo po pomladanski polni luni. Praznovanje pusta sega v predkrščanstvo. Rimljani so imeli v zimskem in pomladanskem času več praznikov, na katere so se šemili. Praznovanje in šemljenje pa se je nadaljevalo tudi v krščanstvu.

Pustni torek ali pepelnična sreda je čas za pokop pusta, ki prinese konec pustnih norčij in napoveduje postni čas.

V foto galeriji pa si lahko ogledate utrinke iz velike pustne povorke na Ptuju v okviru 58. Kurentovanja na Ptuju:

kurent

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.