15:07, pet, 29. Mar

Danes je mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije





Tema letošnjega mednarodnega dneva za odpravo rasne diskriminacije je vloga voditeljev v boju proti rasizmu in rasni diskriminaciji. Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1966 21. marec razglasila za mednarodni dan za odpravo rasne diskriminacije.

60899342

Na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve ob tem poudarjajo, da pojavu diskriminacije pogosto botrujejo zaostrene socialne in ekonomske razmere ter revščina, ki pahnejo ljudi na rob obupa in povečajo stopnjo nestrpnosti.

Pred tem ni imuna nobena država, ne glede na sprejeto nacionalno zakonodajo, saj igra pomembno vlogo tudi družba, predsodki in kulturna ozadja. Zavreči je treba kakšne koli ideje ali sovražni govor, ki poziva k rasni diskriminaciji, ksenofobiji, nestrpnosti. Tudi v Sloveniji se krepijo predsodki, diskriminacija, sovražni govor in nasilje nad tujci ali tistimi, ki jih dojemamo kot “drugačne”. Temu pojavu so najbolj izpostavljene ranljive skupine, ki predstavljajo najboljši pokazatelj in preizkus učinkovitosti pravne države. V zadnjem času se vse pogosteje govori o človekovih pravicah migrantov. Države morajo sprejeti vse potrebne ukrepe v skladu s svojimi mednarodnimi obvezami za učinkovito odpravo rasne diskriminacije v vseh njenih oblikah in pojavih. Pomembno preventivno vlogo igra tudi izobraževanje za človekove pravice, je še zapisano v sporočilu za javnost MZZ.

MZZ je ob tem še napovedal, da se bo Slovenija kot kandidatka za članstvo v Svetu ZN za človekove pravice za obdobje 2016-2018 v okviru ZN, Sveta Evrope, EU in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi še naprej zavzemala za uresničevanje regionalnih in univerzalnih mednarodnopravnih instrumentov za boj proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji in drugim oblikam nestrpnosti.

Spomnili so še, da Slovenija vsaki dve leti skupaj z Belgijo v okviru Generalne skupščine ZN vlaga resolucijo o mednarodni konvenciji o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije. Letošnje leto je še posebej pomembno, saj Slovenija pripravlja nacionalno periodično poročilo po mednarodni konvenciji o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije, ki ga mora posredovati v obravnavo odboru ZN za odpravo rasne diskriminacije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.