05:53, čet, 25. Apr

Člani NK Pohorje slavnostno obeležili 60 let delovanja





Včeraj so v Domu kulture Ruše slavnostno obeležili 60 let delovanja Nogometnega kluba (NK) Pohorje. Nogomet, šport, ki je v Rušah eden izmed najbolj priljubljenih je v  60 – letih so nizal vzpone, včasih tudi padce, a so člani  kljub vsemu ohranjali vrednote športa, vrednote nogometa, poguma, predanosti, ohranili tradicijo ter (po)skrbeli za podmladek. Njihovo osnovno vodilo je postalo delo z mladimi, ki bodo pod strokovnim vodstvom izbranih trenerjev predstavljali okostje članske ekipe.

nk-pohorje-slavnostna-akademija-13

Nogometna zgodba NK Pohorje se je začela leta 1956

Nogomet, šport, ki ima na območju Ruš že več kot sedemdeset letno tradicijo, se je obdržal vse do danes. Prve nogometne tekme so bile odigrane že v letih 1936 in 1937, ko so na širšem območju Ruš neorganizirano delovala tri krajevna moštva. Tekme, ki so se takrat organizirale, so bile le prijateljske in prestižnega značaja med vaškimi fanti. Med seboj so tekmovale ekipe iz vasi Smolnik, vasi Ruše in ekipa delavske kolonije pri Tovarni dušika iz Ruš. Danes pa ima NK Pohorje 9 selekcij z okrog 200 člani, in 24 članov veteranov.

Posebno pozornost dajejo delu z mladimi

NK Pohorje, klub z dolgoletno tradicijo, ki je najboljše rezultate dosegal ravno s svojimi doma vzgojenimi igralci, zato se v klubu še toliko bolj zavedajo, da sta vzgoja in izobraževanje lastnega kadra edino vodilo za uspešno prihodnost. »V Nogometno šolo NK Pohorje je vpisanih 130 otrok od 6. do 18. leta starosti. Igralci so razdeljeni v 7 starostnih kategorij, za izvajanje trenažnega procesa skrbi 8 trenerjev z zahtevano strokovno izobrazbo. Vadba je organizirana 3x tedensko pri mlajših selekcijah in 4x tedensko pri ekipah kadetov in mladincev. Vse selekcije (razen najmlajših cicibanov) so vključene v tekmovanja pod okriljem MNZ Maribor, mladinci in kadeti pa tekmujejo v 2. slovenski kadetski/mladinski ligi (vzhod), ki spada pod okrilje Nogometne zveze Slovenije,« je povedal vodja nogometne šole NK Pohorje Rok Šoštarič. A ne le na domačem terenu, redno se udeležujejo tudi turnirjev na mednarodni sceni, predvsem v Avstriji in na Hrvaškem.

Ob jubilejni 60 obletnici so izdelali načrt za naslednje 5 – letno obdobje. Po besedah Šoštariča je dolgoročnost in strokovno delo osnovno vodilo pri oblikovanju novega mladinskega programa od 2016 do 2020. »Le tako bo zagotovljen kontinuiran napredek in ob izteku petletnega programa bodo tudi vidni rezultati tako začrtane vizije dela,« je pojasnil. Sicer pa nogometno delo in vzgoja mladih nogometašev zahteva »dolgoročen« proces, katerega rezultati se ne pokažejo čez noč. »To je še posebej pomembno v trenutni situaciji, zato bomo velik poudarek namenili vzgoji lastnega strokovnega in igralskega kadra, saj se zavedamo, da je prihodnost kluba odvisna od dobrega dela z najmlajšimi. Doma vzgojeni igralci morajo postati nosilci članske ekipe, to pa je tudi jedro strategije dela v prihodnje in v tej smeri je naravnan ta program,« pravi Šoštarič. Smernice, ki jih postavljajo v klubu bodo zajele dolgoročne cilje igralskega in trenerskega kadra, strokovnega programa dela, sodelovanje s starši, tekmovalni dosežki ter materialno in infrastrukturno načrtovanje. »V naslednjih letih bo potrebno razširiti bazo igralcev v vseh selekcijah. Želimo doseči številko 150 vadečih otrok,« z vidno vnemo zaključi Šoštarič. Sicer pa verjetno vsega tega ne bi bilo brez staršev otrok. »Pomemben segment v delovanju nogometne šole predstavljajo tudi starši, ki prispevajo pomembna finančna sredstva ter logistično in organizacijsko podporo,« doda Šoštarič. Napredka si tako želijo tudi na infrastrukturnem področju (urejenost igrišč, slačilnic, sanitarij). Obstaja pa tudi velika želja pridobiti generalnega sponzorja za celotno nogometno šolo.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.