21:17, čet, 18. Apr

Čistejša Drava in njeni pritoki tudi spodbuda turizmu





Projekt izgradnje kanalizacije in čistilne naprave v občinah Muta in Vuzenica, ki je del širšega projekta čiščenja odpadnih voda v porečju zgornje Drave, je kljub nekaterim zamudnim težavam v zaključni fazi. Ob današnji predstavitvi sta župana Mute in Vuzenice med drugim poudarila pomen čistejšega okolja tudi za razvoj lokalnega turizma.

unnamed

Problem odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda v porečju zgornje Drave od Dravograda do Selnice ob Dravi se bo z letošnjim dokončanjem 37 milijonov evrov vrednega projekta, v katerem sodeluje pet občin, dokončno uredil.

Dela na izgradnji sistema v občinah Muta in Vuzenica še niso povsem zaključena, je pa že konec lanskega leta začela s poskusnim obratovanjem skupna čistilna naprava za obe občini v velikosti 6400 populacijskih enot. V Občini Muta manjka še en kanal v dolžini 500 metrov na območju Spodnje Mute, sicer pa se bodo uporabniki lahko na novo zgrajeno kanalizacijo začeli priključevati v prvi polovici letošnjega leta. Podobno je v Vuzenici, kjer morajo zgraditi še okoli 50 metrov dolg vod in napeljati elektriko do dveh črpališč.

Dela v obeh občinah so se nekoliko zavlekla zaradi več zapletov. Najodmevnejši je bilo izkopavanje domnevno spornih jaškov konec poletja 2013, ki ga je izvajalcema del, družbama Riko in Pomgrad, naložila gradbena inšpektorica, a je bila kasneje njena odločba odpravljena in postopek ustavljen.

Kot sta na današnji novinarski konferenci v Vuzenici povedala predstavnika obeh izvajalcev Andrej Ivanc iz Rika in Boris Sapač iz Pomgrada, sta nastale stroške v zvezi s tem nosila sama, ali jih bosta terjala od inšpektorata, pa se glavni izvajalec Riko za zdaj še ni odločil.

Tako predstavnika izvajalcev kot župana obeh občin, župan Občine Vuzenice Franjo Golob in Občine Muta Mirko Vošner, so se danes zavzeli za čimprejšnje uspešno končanje projekta in postopno priključitev uporabnikov. Zaključek vseh del v okviru projekta je v teh občinah predviden konec maja letos.

Kot je poudaril župan Vuzenice Golob, prinaša projekt čistejše okolje, ohranja naravne vire, s čistejšima reko Dravo in njenim pritokom Crikvenico pa se izboljšujejo tudi možnosti razvoja turizma, na katerega obdravske občine veliko stavijo.

Razvoj turizma ob Dravi so občine pred leti začele spodbujati tudi s projektom Drava kot priložnost, ko je nastalo več pomolov in večnamenskih gostinskih objektov, po besedah Vošnerja pa na Muti že načrtujejo nadgradnjo tega projekta, ob kateri občine načrtujejo tudi nadaljnjo gradnjo obdravskih kolesarskih poti.

Projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Zgornja Drava je sofinanciran s sredstvi kohezijskega sklada (18,2 milijonov evrov), države (3,2 milijona evrov) in sodelujočih občin (9,5 milijona evrov), DDV pa znaša 6,2 milijona evrov in se poračuna.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.