22:34, tor, 16. Apr

Cerar nadaljuje pogovore za sestavo koalicije





Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar s povabljenimi strankami nadaljuje pogovore za sestavo vladne koalicije. Znova se bo srečal s predstavniki DeSUS, SD, ZL, NSi in ZaAB, ki naj bi jim že posredoval tudi osnutek koalicijske pogodbe. Podrobnosti o vsebini za zdaj niso znane, bi bili pa lahko po današnjih pogovorih že bolj jasni obrisi koalicije.

Prvi osnutek koalicijske pogodbe bo tudi osnova za današnje nadaljevanje usklajevanj, ki naj bi bila že bolj vsebinska, saj si potencialni partnerji želijo konkretneje vedeti, v katero smer se SMC nagiba glede določenih vprašanj. Pri sestavljanju koalicije bo namreč ključno vlogo odigrala kompatibilnost sicer programsko različnih strank. Ob tem bodo verjetno skušali bolj ali manj doreči nekaj ključnih projektov in se izogniti temam, ki bi jih razdvajale.

S predstavniki omenjenih strank se je Cerar sestal že minuli teden in načeloma je jasno, da v koaliciji ne bo ZL. Njihovo dokončno odločitev je pričakovati danes. Se pa v koaliciji bolj vidi DeSUS, medtem ko so v ZaAB ocenili, da sta si programa te stranke in SMC najbolj kompatibilna.

Po nekaterih informacijah pa naj bi bili glede vstopa v vlado razpeti tako v SD kot v NSi. Po vsej verjetnosti bodo vodstva strank o tem razpravljala pred začetkom današnjih pogovorov. Slednji bodo sicer tudi tokrat potekali ločeno, za prihodnje dni pa je Cerar že napovedal, da bo “verjetno treba sesti za skupno mizo in se dokaj odkrito začeti pogovarjati o možnostih za koalicijo”.

cerar

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.