18:16, čet, 28. Mar

Cepivo proti gripi letos verjetno manj učinkovito





Cepivo, s katerim so letos cepili proti gripi, se v celoti ne ujema s tipi virusa gripe, ki letos krožijo, zaradi česar bo verjetno cepivo manj učinkovito, pravi Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na infekcijski kliniki UKC Ljubljana je za gripo zbolelo 20 zaposlenih, večina jih je bila cepljenih, pravi predstojnik Franc Strle.

Sočanova je na današnji novinarski konferenci v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pojasnila, da cepivo proti gripi letos zaščiti proti virusu influence A(H3N2), virusu influence A(H1N1) in virusu influence B.

A strokovnjaki iz ZDA so pred 10 dnevi sporočili, da so zaznali slabo ujemanje virusa influence A(H3N2), ki je bil osnova za izdelavo cepiva z virusom, z virusom, ki trenutno kroži po ZDA. “Ne gre torej za neujemanje vseh treh komponent, da bi bilo cepivo neučinkovito, je pa predvidevati, da bo glede na to neujemanje neučinkovito za podtip virusa influence A(H3N2),” je dodala.

“Novica ni dobra, ne spremeni pa stališča Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede cepljenja. Vsekakor priporočamo cepljenje proti gripi zlasti tistim, ki jih gripa posebej ogroža. To so starejši od 65. let, kronični bolniki, nosečnice in otroci, stari med pol in dvema letoma,” pravi Sočanova.

Do neujemanja cepiva je po njenih besedah prišlo, ker se virusi gripe nenehno spreminjajo. Zato je treba vsako leto izdelati novo cepivo in se tudi vsako leto na novo cepiti. Na voljo namreč ni cepiva, ki bi nas zaščitilo preko več sezon gripe.

Strle pravi, da bi bilo teoretično sicer mogoče, da bi zamenjali cepivo in ga prilagodili podtipu virusu influence A(H3N2), ki trenutno kroži, v praksi pa je neizvedljivo, saj je ustvarjanje cepiva dolgotrajen proces.

Viruse, ki bodo osnova za izdelavo cepiva, po besedah Sočanove določi Svetovna zdravstvena organizacija s pomočjo ekspertov za to področje februarja vsako leto. Tako imajo proizvajalci cepiv dovolj časa, da tiste viruse, ki so vključeni v cepivo, namnožijo, razgradijo in cepivo izdelajo. Ta postopek namreč traja najmanj štiri mesece.

Po besedah Strleta je na infekcijski kliniki poleg zaposlenih, ki so zboleli – od teh je 11 zdravnikov -, trenutno hospitaliziranih 18 odraslih bolnikov z gripo. Pri nekaterih bolnikih pa še čakajo na potrditev suma okužbe z gripo.

Dodal je, da jih je presenetilo tudi dejstvo, da so naenkrat soočeni s precejšnjim navalom odraslih bolnikov z gripo, medtem ko se gripa običajno začne med otroci, nato je naval na splošne ambulante šele nato na bolnišnice.

Prav tako se je po besedah Sočanove pred mesecem začela sezona respiratornega sincicijskega virusa, zato je več obolelih predšolskih otrok.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.