01:19, pet, 26. Apr

Cene nafte padle





Cene nafte so se danes znižale, saj so trgovci zaskrbljeni zaradi presežne ponudbe in šibkega povpraševanja. Teksaška lahka nafta se je do okoli poldneva v Aziji pocenila za 19 centov na 44,56 dolarja. Cena severnomorske nafte brent pa se je znižala za štiri cente na 46,16 dolarja.

nafta, foto STA

Trg črnega zlata je v zadnjih tednih pod hudim pritiskom, saj ga je najprej pretresla odločitev Velike Britanije, da zapusti Evropsko unijo, v ZDA pa se sredi poletja še vedno soočajo z visokim presežkom ponudbe, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nafta je sicer junija presegla mejo 50 dolarjev za 159-litrski sod, na kar so vplivali predvsem nemiri v Nigeriji in uničujoči požari v Kanadi. Od takrat pa se cene spet vztrajno nižajo.

Na pocenitev je po poročanju AFP vplivala tudi odločitev sveta Evropske centralne banke (ECB), ki na četrtkovem zasedanju ni spreminjal ključnih obrestnih mer, prav tako pa vlagatelji od sveta niso dobili nobenih smernic o tem, kako se namerava ECB zagotoviti stabilnost trga, ko Velika Britanija začne s procesom izstopa iz Evropske unije.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.