16:20, čet, 25. Apr

Borce za vrednote NOB moti neodločnost slovenske politike





Minulo soboto je v prostorih Doma kulture v Rušah potekala redna letna programska skupščina članov Združenja borcev za vrednote NOB Ruše. Člani borčevske organizacije so izpostavili, da jih moti medla in neodločna drža slovenske politike do NOB-ja. Po besedah predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Ruše Jožeta Gašpariča, je čas, da se dokončno določi “kdo je bil kolaborant in izdajalec lastnega naroda in kdo se je boril na zmagoviti strani.”

Foto: Jože Bačun
Foto: Jože Bačun

Po poročilu predsednika Zveze borcev za vrednote NOB Jožeta Gašpariča se je razvila pestra razprava. Člani borčevske organizacije so izpostavili, da jih “moti medla in neodločna drža slovenske politike do NOB-ja in da je že čas, da se dokončno določi kdo je bil kolaborant in izdajalec lastnega naroda in kdo se je boril na zmagoviti strani. Vrednote NOB – ja je treba prenest na mlade preko šolskega sistema v okviru Domoljubne vzgoje ali dodatnih prostočasnih aktivnosti,” so opozorili.  Opozorili so še na propadanje osrednjega spomenika v središču Ruš, ki je potreben temeljite obnove, za kar pa naj bi bila pristojna Občina Ruše. Leto 2017 so sicer označili kot uspešno, kljub temu, da se spopadajo s pomanjkanjem finančnih sredstev.  Združenje borcev za vrednote NOB Ruše sicer uspešno opravlja svojo nalogo a se soočajo tudi s počasnim naravnim zmanjševanjem svojega članstva. na redni letni skupščini so med drugim potrdili tudi načrt dela za leto 2018, skupščino pa -kot se spodobi- zaključili s prijateljskim druženjem.

Letne programske skupšine so se  udeležili člani Domoljubnega društva iz Puconcev, ki jih je vodil Jožef Časar, Jože Vrbnjak iz mariborske borčevske organizacije, župan Občine Lovrenc na Pohorju Joško Manfreda in poslanka Bojana Muršič, sicer tudi dolgoletna blagajničarka združenja, ter ravnatelj Osnovne šole Janka Glazerja Ruše Ladislav Pepelnik. Častni gost pa je bil Mirko Kacjan, partizanski kurir in borec.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.