14:38, pet, 29. Mar

Bombo v Vurberku uspešno deaktivirali





Danes, v popoldanskem času so pristojne enote uspešno deaktivirale neeksplodirano bombo, ki jo je minuli teden našel domačin.

Vir: Občina Duplek
Vir: Občina Duplek

Deaktivacija bombe v Vurberku je potekala po načrtih in praktično ni pustila posledic na okolju, je novinarjem po dogodku povedal Stanislav Lotrič z uprave za zaščito in reševanje. Vsi evakuirani se lahko varno vrnejo na domove, je sporočila policija.

Bombo, ki jo je domačin prejšnji teden našel pri gradu Vurberk in jo nato prepeljal na dvorišče svoje hiše v bližini, so strokovnjaki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi danes najprej s posebno žičnico premestili z mesta ob hiši v 30 metrov oddaljeno jamo, kjer so v prejšnjih dneh pripravili vse potrebno za njeno uničenje. Nato pa so tam na daljavo dekativirali bombo.

Kot je bilo opaziti z oddaljenosti kakšna dva kilometra zračne linije od mesta deaktivacije bombe, sta se ob tem sprožili dve eksploziji v časovnem presledku približno desetih minut. Druga je bila nekoliko glasnejša kot prva, ob njej se je z vrha hriba tudi začel viti dim.

Strokovnjaki so akcijo začeli, potem ko so se umaknili vsi prebivalci območja v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe, kar zajema 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, je moralo po ocenah občinskih oblasti domove dejansko zapustiti nekaj več kot sto ljudi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.