20:26, čet, 28. Mar

Bo konzorcij rešil ŠC Pohorje?





Več zainteresiranih deležnikov za rešitev finančnih težav Športnega centra Pohorje je združilo moči in bo skušalo delovati znotraj konzorcija. Ta bo najprej skušal najeti, nato pa od Družbe za upravljanje terjatev bank še odkupiti za Maribor pomembno turistično podjetje. V konzorciju sta tudi oba ponudnika, ki sta oddala nezavezujoči ponudbi.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Andrej Fištravec, bosta oba ponudnika, preko Nigrada občinsko podjetje Nipa in zasebna skupina Up, za katero stoji tuj kapital, pripravila skupno ponudbo.

Ob tem nastaja tudi konzorcij podjetij, ki so zainteresirani za rešitev letošnje zimske sezone. Po Fištravčevih besedah je pogoj za kaj takega, da DUTB sprejme njihovo ponudbo za najem podjetja v višini že vplačane are. V projekt so pripravljene vstopiti tudi Terme Maribor, ki so pripravljene prevzeti trženje vseh prostih nočitvenih zmogljivosti na Pohorju ter vložiti svoja sredstva v stroške trženja.

novinarska šc pohorje

“Pripravljenost na sodelovanje pa so pokazali tudi drugi ponudnikih nočitvenih in gostinskih storitev na Pohorju, ki so se povezali v Društvo Pohorje. Skupaj razpolagajo s 500 do 600 posteljami, ki so že zdaj prodane za večji del zime. Zato je za njih vitalnega pomena, da deluje vsaj del naprav na Arehu, kjer so pripravljeni sodelovati za njihov zagon,” je še dodal Fištravec in povedal, da so še naprej odprti tudi za druge pobude.

Predstavnikov Term Maribor na novinarski konferenci ni bilo, je pa direktor Borut Rojs v pisnem sporočilu zatrdil, da je njihova družba kot največji ponudnik hotelskih zmogljivosti v mestu neposredno povezana s Pohorjem. Potrdil je, da so že večkrat doslej izrazili pripravljenost za pomoč pri reševanju problematike upravljanja in prodaje v ŠC Pohorje, od katerega je odvisna tudi njihova celotna zimska sezona.

Predstavnik ostalih gostincev in hotelirjev Miro Križman pa je dejal, da imajo ti skupaj 80 zaposlenih, ki jih v primeru nedelovanja žičniških naprav čaka enaka usoda kot delavce ŠC Pohorje v primeru stečaja. Svoje objekte imajo za zimo že rezervirane, večinoma s šolami, od koder naj bi v šolo v naravi prišlo okoli 3500 otrok.

“Mi smo pripravljeni vzeti v upravljanje smučišča na Arehu, vložiti lastna sredstva za pripravo vlečnic na sezono. S tem bi rešili naših 80 delovnih mest ter hkrati zaposlili določeno število delavcev ŠC Pohorje. A dolgo več ne bomo mogli čakati,” opozarja Križman.

Da si bo tudi DUTB očitno vendarle prizadevala najti rešitev, po mnenju občinskih predstavnikov morda vendarle kaže dejstvo, da so zaposleni ta teden dobili neto plače, čeprav podjetje denarja naj ne bi imelo, prav tako naj bi državni večinski lastnik menda poravnal račune za elektriko. Zaposleni so se kljub temu, da jim delodajalec ni plačal tudi prispevkov in ostalih dajatev, za zdaj odločili, da ne bodo stavkali.

Kljub temu pa so iz DUTB danes še pred novinarsko konferenco javnosti sporočili, da Nipa in z njo Mestna občina Maribor z reševanjem podjetja očitno ne mislita resno. To po njihovem dokazuje tudi nezavezujoča ponudba, pri kateri so pričakovali, da bo ponudnik v ta namen že imel zagotovljena finančna sredstva. V tem primeru bi po njihovem mnenju posel lahko relativno hitro zaključili, z oddajo nepopolne ponudbe pa je proces prodaje upočasnjen.

Županov svetovalec Marko Kovačič je v zvezi s tem pojasnil, da razpis DUTB finančnih zagotovil ni zahteval pred oddajo končne zavezujoče ponudbe. Skupaj z deset milijonov evrov visoko ponudbo so oddali možne oblike financiranja, med njimi sta možnost najema kredita ali iskanje strateškega partnerja, slednjega pa so zdaj našli prav v skupini Up. Zdaj so DUTB zaprosili za podatek, katere dokumente točno želijo in te jim bodo pripravili v naslednjem tednu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.