11:26, sob, 20. Apr

Afera flisi: Repoluskova vrača uslugo Muršičevi?





Na Facebook strani Občine Ruše so zapisali, da ne bodo nadaljevali sodnih postopkov prejšnjega vodstva, zato so umaknili obtožnico zoper Bojano Muršič, svetnico SD. Spomnimo, da je obtožnico zoper poslanko sprožilo prejšnje vodstvo občine v zadevi nakupa flisov. Ali nova oblast v Občini Ruše podpira netransparentno porabo sredstev? Ali gre pri tem za vračanje usluge županje Urške Repolusk, svetnici SD Bojani Muršič in s tem vzdrževanje trdne koalicije? Ali bo to postala praksa novega vodstva? Med poslanci namreč velja ničelna toleranca do kaznivih dejanj.

Bojana Muršič. Foto: STA
Bojana Muršič. Foto: STA

Spomnimo, da je zadeva pred leti sprožila niz dogodkov, ki so Muršičevo odnesli s položaja podpredsednice Državnega zbora in občinske svetnice. V javnem pismu je Muršičeva v letu 2016 zapisala, da obžaluje, da je v zvezi z naročilom in porabo sredstev Svetniške skupine Socialnih demokratov (SD) Ruše zavajala javnost, medije in stranko Socialnih demokratov, za kar se iskreno opravičuje.

Zdaj je nova oblast v Rušah obtožnico umaknila, saj da ne bodo trošili sredstev za odvetniške storitve. Ali s tem na ruški občini podpirajo netransparentno porabo sredstev?

Občina po pojasnitvi Muršičeve v januarja napovedala nadaljevanje pregona

Spomnimo še na članek v januarju, ko smo poročali, da bo Občina Ruše vendarle nadaljevala kazenski pregon. Muršičeva je takrat namreč Repoluskovi predstavila svojo plat zgodbe, županja pa se je po posvetu s pravnim svetovalcem odločila spor nadaljevati. Še to. Odvetnik Kac je dejal, da ne gre za vztrajanje županje pri obtožbi, pač pa za kaznivo dejanje poslanke, do katerega je potrebna ničelna toleranca. Ob tem se mu je zastavilo vprašanje, zakaj je tožilstvo pravzaprav sploh odstopilo od pregona?

Le dober mesec dni za tem, pa se je plošča očitno obrnila, saj da so sredstva, ki so bila predmet spora bila občini vrnjena, s tem pa da občina ni oškodovana.  “Tožilstvo tudi ni sprožilo predkazenskega postopka.  Občina Ruše se danes ne bo ukvarjala s tožbami prejšnjega vodstva in še naprej trošila sredstva za odvetniške storitve, še posebej zato, ker je pristojno sodišče že marca 2017 zaključilo z zadevo,” so zapisali na Občini Ruše.

Poslanec odstopil zaradi ukradenega sendviča

Da je med poslanci ničelna toleranca pri izvršitvi kakršnegakoli kaznivega dejanja, še tako “majhnega”, priča tudi odstop poslanca LMŠ Darija Krajčiča. Novica je v nekaj dneh preplavila svetovni splet. Njegovo dejanje so nekateri poslanci ostro obsodili, celo označili kot nedopustno, njegov odstop s položaja pa pozdravili. Tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je dejal, da je njegovo dejanje nedopustno. Vsi poslanci LMŠ dejanje Krajčiča obžalujemo. Vsak izmed nas bi v takšnem položaju odstopil,” je dodal Golubović.

Krajčičev odstop je sicer povezan s tatvino sendviča v trgovini, o kateri je spregovoril na torkovi seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo. Pojasnil je, da je izvajal družbeni eksperiment in da je sendvič pozneje tudi plačal. V njegovem primeru je šlo za dober evro in tatvino, ki jo je nemudoma priznal in odstopil s položaja.

V primeru Muršičeve je ta znesek bil višji. Da je dejanje priznala in nato odstopila s položaja podpredsednice državnega zbora in občinske svetnice, pa je bilo potrebno kar nekaj medijskega pritiska. Poslanskemu položaju pa se kljub vsemu ni odpovedala.

In glede na to, da Državni zbor vodi politiko ničelne tolerance, očitno župani manjših občin ne to ne gledajo tako, še več, tovrstne stvari celo odobravajo.

 

 

Morda vas zanima še:

Afera flisi: Občina Ruše vztraja pri kazenskem pregonu poslanke Muršičeve

Afera flisi: Muršičeva odstopila

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.