15:59, pet, 19. Apr

35 let Energetike Maribor





V mariborski Energetiki so danes obeležili 35. obletnico delovanja. Kot je povedal direktor podjetja Alan Perc, bodo – kljub težkim razmeram v Mariboru – nadaljevali z razvojnimi projekti. Na obletnici so uradno odprli razstavo fotografij zgodovine podjetja, ki se je v današnjo Energetiko razvilo iz nekdanje Toplotne oskrbe Maribor.

energetika (21)

V 35ih letih širjenja toplotnega omrežja so v podjetju prevzeli tako rekoč vse energetske dejavnosti, z izjemo plinovodnega omrežja (česar niso mogli, zaradi odločitve lastnikov). Med letošnje najbolj pomembne projekte, je Perc uvrstil odprtje polnilnice stisnjenega zemeljskega plina – CNG na Teznu. Trenutno jo največkrat uporabljajo vozniki 11 novih mestnih avtobusov, je pa tudi vse več osebnih vozil na CNG: “zato je v letu 2015 tudi predvidena razširitev.

energetika (17)

Trenutno ogrevajo okoli 11.600 gospodinjstev: “Leti 2015 in 2016 sta zelo pomembni, ker dejansko vroče vodno omrežje širimo predvsem na levem bregu reke Drave: Gosposvetska, Smetanova, Krekova, Gregorčičeva, Vrbanska, Kmetijska… Tako, da pričakujemo še okoli 2000 novih odjemalcev.” Pri realizaciji načrtov so oz. bodo odvisni tudi od evropskega denarja.
Načrtujejo tudi večji energetski objekt, s katerim bodo nadomestili določene zastarele in trenutno stoječe na Jadranski. “To je objekt v TVT Boris Kidrič, kjer bi želeli postavit objekt na obnovljive vire energije in eno kogeneracijo.” Te načrte bodo izvajali skupaj s hčerinskim podjetjem Energija in okolje.

energetika (14)

Pri vprašanju o letošnjih poslovnih rezultatih, je Perc povedal, da si želi, da bi se letošnje leto čim prej zaključilo: “Letošnja zima je bila za 26% slabša kot povprečna zima sicer in potem lahko veste, da bomo preživeli s pozitivno ničlo.

Obletnice pa se je udeležil tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki uradno otvoril razstavo fotografij ter čestital “mlademu direktorju… sicer je bolj siv kot jaz…“. Hkrati je spomnil na slabo stanje mestnih financ, zaradi katerega so že napovedali pridobivanje več denarja javnih podjetij: “Občina bo seveda posegla po dobičkih javnih podjetij, s tem, da moramo biti tukaj razumni, modri. Eno so kratkoročne potrebe proračuna, drugo je pa razvoj javnih podjetij.” Energetiko vidi kot podjetje, ki veliko investira v razvoj, občina pa pravi, da jim skuša slediti na način, da denar, ki ga podjetje plačuje kot najemnino, namensko porabijo. Obenem pa pravi, da jih podpirajo pri črpanju evropskih sredstev.

energetika (16)

Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.