PRENOS V ŽIVO

VIDEO: Rušane navdušile mišice
Skoraj gola in zelo mišičasta telesa. Po dvajsetih letih premora
BK REPORTER
Potem ko smo v uredništvo ...več

BK TV SPORED

PETEK 20.10.2017
6.00 Videospoti
6.45 Videostrani
7.15 Prodajno okno
7.30 Videospoti
8.15 Videostrani
8.45 Prodajno okno
9.00 Občinski informator
9.30 Hrana in vino
10.00 Dialog
11.00 Glasbene minute
12.00 V hramu z muzikanti
13.00 20.redna seja Muta
18.30 Občinski informator
19.00 Zakladnica kulture
19.30 Hrana in vino
20.00 Lokalno Srerčanje gledaliških skupin Vuzenica (P)
21.00 21.redna seja Radlje ob Dravi
23.00 top 10
23.45 Nočni program

SOBOTA 21.10.2017
6.00 Videospoti
6.45 Videostrani
7.15 Videospoti
8.00 Prodajno okno
8.15 Videostrani
8.45 Zvezdica zaspanka
9.00 Občinski informator
9.30 Kaktus top 8
10.30 Škl
11.00 Glasbene minute
12.00 Report
13.00 V svetu odraslih
13.30 Šola z okusom
14.00 Četrtkova podoknica
15.30 Glasbene minute
16.30 V Hramu z muzikanti
17.30 Dialog
18.30 Občinski informator
19.00 Šola z okusom
20.00 Regionalno: 120.let podružnične šole Reka-Pohorje
21.30 Report
22.30 Modro
23.00 Videospoti
01.45 Nočni program

Ugrabljena, posiljena, prodana

Komaj 12 letno dekle, ki je živelo v centru nekega ukrajinskega mesta, je bilo ugrabljeno, posiljeno in prodano neznano kam. Preiskovalci so zadnjo informacijo o njej dobili s pomočjo letališke policije na slovenskem letališču Jožeta Pučnika. Posnetek video nadzorne kamere je pokazal, da gre za pogrešano dekle, ki je v Slovenijo prestopila s povsem verodostojnim dokumentom, vendar pod popolnoma drugim imenom.

Spremljal jo je moški, nekaj starejši od nje, ki se je izkazoval kot njen mož. Ime in priimek tega moškega je mogoče najti v sistemu prebivalcev Ukrajine. Ko je policija preverila verodostojnost te osebe, je ugotovila, da ta oseba dejansko nima niti rojstnega lista. To pomeni, da je vse skupaj ponarejeno. Verjetnost, da bi deklico še kdaj našli, je skoraj nična. Starši lahko le nemo sedijo in si ogledujejo fotografije svojega otroka, za katerega ne vedo kaj vse prestaja, če je sploh še živ.

Foto: Jure Žnidarič

Foto: Jure Žnidarič

Deklica je imela svoj profil na enem izmed socialnih omrežij, kjer se je pogovarjala z osebo, ki se je izdajala za fanta starega 17 let. Kasneje se je izkazalo, da je profil lažen in da za tem profilom stoji neznana oseba, ki se je v lažni profil prijavljala iz več različnih računalnikov po vsej Ukrajini. Očitno je šlo za dobro organiziran kriminal, je naznanila policija. Trgovina z ljudmi je eden izmed večjih varnostnih problemov, ki se jih premalo ali sploh ne zavedamo. Varnost naših otrok se tako prične doma. Spet doma. Razbohotenost socialnih omrežij med mladoletniki je nekaj tako vsakdanjega, da se starši niti ne zavedamo v kakšno veliko nevarnost jih spravljamo, ko jim dovolimo imeti odprte račune na socialnih omrežjih. Še večja nevarnost pa je, da si otroci, ki so računalniško veliko bolj pismeni kot mi, sami ustvarjajo račune in se z vsem kar imajo razgalijo na njih. Objavljajo svoje slike, domače naslove in še kaj bolj intimnega…

Vir: Facebook Preprecevanje trgovine z ljudmi

Vir: Facebook Preprecevanje trgovine z ljudmi

Ugotovimo lahko torej, da je trgovina z ljudmi veliko bolj prisotna v naših krajih, v naši državi, kot se tega zavedamo. Kaj se je zgodilo z deklico, iz sicer izmišljene zgodbe, si lahko samo predstavljamo. Zavedati pa se morate še nečesa: ne glede na to, da je ta zgodba izmišljena, se prav sedaj nekje na svetu ta zgodba dogaja nekemu otroku. Poučite torej sami sebe in svojega otroka kako je potrebno ravnati s socialnimi omrežji, kaj lahko in kako lahko objavljajo. Niso le socialna omrežja tista, ki so velika past za uresničitev zlih ciljev trgovcev z ljudmi. Velikokrat se zlonamerni svojih žrtev lotijo povsem na osebnem in čustvenem nivoju. Preprodajalci so zelo dobro podučeni o tem kako se oseba vede, kadar je čustveno pretresena. Takrat smo vsi najbolj ranljivi in najlažja tarča. Zato je varnost in zaupanje v družinskem krogu še kako pomembna.

Vir: Facebook Preprecevanje trgovine z ljudmi

Vir: Facebook Preprecevanje trgovine z ljudmi

V Sloveniji smo pričeli z gibanjem, ki je namenjeno preprečevanju trgovine z ljudmi ali – kot temu pogosto rečemo – trgovanju z belim blagom. Moj brat Mitja se je povezal z ameriškim gibanjem Anti human trafficking, ki deluje že vrsto let in uspešno rešuje dekleta ter tudi fante iz krempljev ugrabiteljev. Tukaj gre za sodobno suženjstvo in nič drugega. Ker sem prepoznal pozitiven potencial v tem gibanju in kot oče dveh hčera, sem se bratu seveda pridružil. Vabim pa tudi vas, ki to berete. Če se vas je zgodba vsaj malo dotaknila in bi si želeli, da se kaj takšnega ne zgodi vašemu otroku ali kateremukoli otroku, človeku, vas vabim, da se nam pridružite, da bomo skupaj lahko lažje preprečevali najhujše. Prepričan sem, da lahko vsak izmed nas prispeva delček k temu mozaiku in le skupaj nam lahko uspe. Če na Facebook vpišete Preprecevanje trgovine z ljudmi, se vam odpre naša stran. Podprite nas. Za konec le še to: ko otroka ugrabijo, ga najprej nekaj dni stradajo, pretepajo in ustrahujejo. Čustveno ga povsem zlomijo. Nato se pojavi njihov “odrešenik”, ki jih reši ujetništva in jim da svobodo. Kupuje jim lepe in drage stvari, živijo skupaj v najdražjih hotelih, hodijo na izlete, potovanja… Nato pride čas krize, ko denarja ni več. Takrat se poseže po drogi in prostituciji. Če ima preprodajalec srečo, pa lahko otroka proda za “rezervne dele” na črnem trgu. Izbral sem grobe besede iz njihovega besednjaka. Se vas je kaj dotaknila človeška krutost?

Vir: Facebook Human Trafficking Awareness USA

Vir: Facebook Human Trafficking Awareness USA

Galerija